Wednesday, 03 April 2013 17:04

Mjesečev kalendar za tijelo i vrt

Written by 
Rate this item
(1 Vote)

Danas znanstvenici ne vjeruju da Mjesec utječe na čovjeka, iako je još u staroj Grčkoj otac medicine Hipokrat preporučio da se operacije i drugi medicinski zahvati ne rade u dane kada Mjesec nije u pravom sazviježđu. Želite li saznati kako Mjesec djeluje na ljude, biljke i životinje, u Mjesečevom kalendaru potražite dan koji vas zanima i pročitajte što trebate raditi da biste živjeli u skladu s prirodom.

Hipokrat nije dopuštao da se operira želudac kad je Mjesec bio u sazviježđu Raka, a nos, prostata i genitalni organi nisu se smjeli operirati u vrijeme vladavine Škorpiona. Kad je Mjesec bio u znaku Jarca, Hipokrat je zabranjivao bilo kakve intervencije ili vađenje zuba. Trebalo je čekati da prođu tri dana, dok Mjesec ne napusti taj zodijački znak.

U narodu postoji staro vjerovanje da u vrijeme mladog Mjeseca treba poželjeti neku želju, započeti ili promijeniti posao, pozajmiti novac i imati novac u džepu, te da ne treba prati rublje ili oblačiti novu odjeću. I obrnuto, u vrijeme punog Mjeseca treba čuvati zdravlje, mir, blagostanje, obiteljsku i osobnu sreću.

Prema izgledu Mjeseca oduvijek se određivalo i prognoziralo vrijeme: blijedi Mjesec najavljuje kišu, sjajni i čisti Mjesec nagoviješta vedro vrijeme, a crvenkasti Mjesec dolazi prije vjetra, nevremena i bure.

 

Savjeti

Ovo su neki praktični savjeti narodne medicine koje možete isprobati, a u Mjesečevu kalendaru koji ovdje objavljujemo provjerite kakav je Mjesec kada nešto radite, njegujete tijelo ili se spremate na bilo kakav posao.

- Ako želite početi dijetu, najbolje vrijeme je prvi dan za vrijeme mladog Mjeseca
- Ako želite posuditi novac, uzeti kredit, promijeniti posao ili započeti novi, pripremiti se za polaganje ispita ili za putovanje, najbolje je da to učinite u vrijeme dok se Mjesec nalazi u fazi od treće četvrti do mladog Mjeseca.
- Izbjegavajte liječničke kontrole ili operacije u vrijeme punog Mjeseca.
- Ako mijenjate izgled, učinite to u vrijeme mladog Mjeseca.
- Dobro vrijeme za uspjeh u sportu, lovu, ribolovu ili igrama na sreću je od druge četvrti do punog Mjeseca.
- Ako trebate objaviti neki događaj u ljubavi, obitelji ili braku, najbolje je da to učinite u vrijeme dok se Mjesec nalazi u mijeni od mladog Mjeseca do prve četvrti.
- Za sudjelovanje u nekom sporu ili sudskom postupku najbolja je mijena od treće četvrti do punog Mjeseca.
- Ako započinjete neku veliku promjenu u životu, najbolje je da to učinite u razdoblju od mladog Mjeseca do treće četvrti.
- Ako kupujete obuću, odjeću ili kućna pomagala, najbolje je da to učinite od punog Mjeseca do prve četvrti.
- Ako se ne možete koncentrirati, umorni ste, imate probleme sa zdravljem i osjetljiv organizam, obratite se nekome za savjet ili stručnu pomoć u razdoblju od mladog Mjeseca do treće četvrti.

 

Što to znači?

Kako se snaći u Mjesečevu kalendaru koji ovdje objavljujemo i kako ga protumačiti? U mjesečevom kalendaru, objavljeno je točno vrijeme kada trebate držati mjesečevu dijetu, zatim najbolje vrijeme za njegu tijela i kose, te sijanje, sadnju i zaštitu biljaka u vašem vrtu ili okučnici. Mjesečeva dijeta se drži u vrijeme kada se mjesec mijenja, jer tada čovjekov organizam pojačano izlučuje štetne tvari i tekućine iz organizma.

U kalendaru je označeno vrijeme početka i završetka mjesečeve dijete, i u tih 24 sata nesmije se ništa jesti, ali treba popiti dvije do tri litre tekućine. Najbolje je piti vodu, blage biljne čajeve bez šečera, zaslađivača ili meda, te samo prirodne voćne sokove koje sami napravite.

Ako vas zanima astrologija, sigurno znate da svakim danom vlada određeni znak zodijaka, ili popularnije rečeno – horoskopski znak. Neki od tih znakova su zemljani ili vodeni, neki su smireni, a drugi agresivni, pa je dobro svoje dnevne aktivnosti prilagoditi tim saznanjima. A koji znak vlada nekim danom pronaći ćete također u stupcu «Osobine dana».

Ne možemo vam objasniti sve tajne mjesečevog kalendara, ali uz pomoć tablice u kojoj su opisani svi simboli iz mjesečeveog kalendara, mnogo toga možete i sami otkriti. Primjerice, koji su muški, a koji ženski znakovi, kada mjesec opada, a kada se uzdiže, te kako sve to uteče na čovjeka.

 

Bilje

Također, u prirodi postoje biljke za svaku bolest i tegobu. Ali mnoge nam biljke mogu pomoći da do bolesti uopće ne dođe. Veći dio ljekovitog bilja, naime, odlično može poslužiti i u svakodnevnoj prehrani, kao glavno jelo, izvrstan začin ili dodatak jelu. No svaka biljka ima svoje vrijeme, dane kad je najpovoljnije ubrati je i pripremiti. I to, dakako, ovisi o Mjesečevim fazama. Pravila su jednostavna:

- Cvjetovi se ubiru za sunčana vremena i oko podneva. Moraju, naime, biti potpuno rascvjetali, ali ne smiju još pokazivati znakove uvenuća.
- Listovi, stabljike i cijele biljke skupljaju se u kasno prijepodne. Dan mora biti potpuno suh. Naravno, beru se samo posve zdrave biljke.
- Korijeni se vade u jutarnjim ili večernjim satima, i to samo u proljeće ili jesen, kada se u njima nalazi sok.
Idealna Mjesečeva faza za skupljanje biljaka je puni Mjesec. Tada će njihova ljekovitost najviše doći do izražaja. - Važan je i položaj Mjeseca u sazviježđu. Svako sazviježđe zaduženo je za jedan dio tijela.

- Iskustvo pokazuje da će ljekovita biljka protiv neke bolesti biti još djelotvornija ako se ubere upravo na dane onog sazviježđa koje pokriva tu boljku, taj organ. Tako je, na primjer, kamilicu, koja je vrlo djelotvorna kod želučanih tegoba, najbolje brati na dan Raka, jer sazviježđe Raka kontrolira područje želuca, jetre i žuči. Slična pravila vrijede i za drugo bilje, što je označeno u Mjesečevu kalendaru.

Read 711 times Last modified on Wednesday, 03 April 2013 17:12

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.