Četvrtak, 28 Ožujak 2013 15:16

Bijeli sljez: za probavu, mjehur, maternicu...

Napisao 

Bijeli sljez je trajna biljka s jakim i razgranjenim mesnatim korijenom bijele boje. Iz korijena izbijaju najprije zeleni i okruglasti listovi, a zatim na 2 metra visokim stabljikama veliki i naborani listovi. Listovi su trokrpasti, debeli i s obje strane prekriveni pustenastim dlakama, a boje su srebrnasto-sive ili sivo-zelene.

bijelisljezcvijetikorijen-l

 

Veliki svijetlo-crveni do bijeli cvjetovi dolaze u nakupinama u pazušcima listova. Plodovi su slični kao i kod crnog sljeza, s tom razlikom što je vanjska časka kod bijelog sljeza sastavljena iz mnogo ovršnih listova (6 do 9) dok se kod crnog sljeza sastoji od samo 2 do 3. Sljez cvate od lipnja do kraja kolovoza.

U narodu sljez nazivaju ajbiš, bijeli šljez, bili sliz, dobri slez, navadni slez, pitomi slez, pitomi šljez, slez, slezovina, šljez, šljezovina, trando-vilje, trandofil, veliki sliz, dok ga se u stručnim knjigama može pronaći pod latinskim nazivom Althaea officinalis L.

 

Što je ljekovito

Bijeli sljez je rasprostranjen u Srednjoj i Južnoj Europi i Zapadnoj Aziji. Raste po grabama, na obalama i nasipima rijeka, vlažnim livadama i uopće na poplavnim područjima, gdje se često pojavljuje u velikom mnoštvu. Mnogo se uzgaja u Njemačkoj, Mađarskoj i u drugim zemljama Srednje Europe.

Ljekoviti dijelovi biljke su korijen, listovi i cvjetovi. Korijen se kopa rano u proljeće ili u jesen nakon cvatnje. Sabiranje korijena vrši se u više raznih oblika.

Korijen se iskopa, očisti od trulih dijelova, od dijelova stabljike i sitnih korjenčića i opere u vodi. Pravilno osušen korijen na prijelomu je bijel, a prilikom prelamanja se praši. Češće se izrađuje korijen u oguljenom stanju, tako da mu se oguli vanjska kora nakon što je prethodno dobro očišćen. Tako oguljeni korijen bijele je boje i ima oblik štapića.

 

Važna sluz

Oguljeni sirovi štapići režu se ponajviše u kockice promjera 0,5 do l cm pa se takav oblik korijena najčešće i upotrebljava u ljekovite svrhe. Cvjetovi se sabiru za vrijeme cvatnje. Listovi se ne smiju sabirati u proljeće, nego načelno tek nakon cvatnje, jer za vrijeme trajanja rasta i cvatnje imaju najmanji sadržaj biljne sluzi.

U zadnje je vrijeme bez sumnje utvrđeno da se ljekovita biljna sluz povećava u listovima tek nakon cvatnje. Pučka medicina preporuča i sabiranje sjemena, koje se skida 2 do 3 tjedna nakon cvatnje. Kod dugotrajnog cvjetanja bijelog sljeza prvo se sjeme dobiva početkom srpnja dok se u kasnoj cvatnji dobiva sjeme tek koncem rujna ili čak početkom listopada. Miris korijena je svojstven i slab, a okus sluzast.

Ljekovite i djelotvorne tvari u sljezu su sluz, škrob, šećer, pektin, tanin, masno ulje, mineralne soli itd.

 

Pogrešan stav

U zadnje vrijeme dokazan je jedan enzim, isparljiva mirisna tvar, jabučna kiselina i bogat sadržaj fosfora.

Već u starom vijeku bio je korijen bijelog sljeza veoma cijenjen. Glasoviti narodni liječnik Hufeland odao mu je također veliko priznanje i primijenio ga naročito kod plućnih bolesti. Kneipp, naprotiv, nije bio prijatelj te ljekovite biljke i napisao je o njoj: »Nisam za nju naročito zainte­resiran, jer je premalo ispunila moja očekivanja.

Već kod ključanja stvara sluzavu masu, koja oduzima i kvari apetit. Takvu vrst medicine nikada ne preporučujem.« Ovaj nepovoljan sud o sljezu nastao je iz Kneippova krivog shvaćanja da se čaj od sljeza mora kuhati. Upravo se sljez, sa svojim osobitim biljnim sluznim tvarima, nikada ne smije kuhati, niti se smije preliti jako vrućom vodom.

 

 

Čaj

Korijen bijelog sljeza treba staviti na močenje kroz 8 sati u hladnu vodu, nakon toga procijediti i tek onda lagano ugrijati; uzimaju se 3 čajne žlice za jednu šalicu. To isto vrijedi za listove, cvjetove i sjeme koje se dodaje sitno izrezanom korijenu. Može se prirediti čaj od listova ili cvjetova, no i taj se priređuje na »hladni« način.

Za čaj od listova uzima se l do 2 čajne žlice za l šalicu čaja. Smatra se da je najdjelotvornija mješavina od jednakih dijelova korijena, listova i cvjetova. Od te mješavine uzima se l do 2 čajne žlice za pripremu l šalice hladnim močenjem kroz 8 sati, nakon čega se čaj lagano zagrije i procijedi. Kod biljne mješavine s ostalim biljkama, mora se sljez posebno hladno pripremiti, procijediti i taj sljezov čaj dodati toplom čaju priređenom od mješavina ostalih ljekovitih biljaka.

Ovako ispravno pripremljen čaj od sljeza vrlo povoljno djeluje kod kašlja, hripavca, bronhitisa i plućnog katara. Vrlo su dobri uspjesi zabilježeni i kod bronhalne astme kao i kod početne tuberkuloze pluća. Za tu svrhu čaj se zaslađuje medom i pije u gutljajima.

Kod liječenja upale debelog crijeva, proljeva i srdobolje čaj se pije nezaslađen i u gutljajima.

Čaj od bijelog sljeza, pripremljen na hladan način i malo ugrijan, koristi se uspješno i kao voda za ispiranje usta i kao sredstvo za grgljanje.

 

 

Ljekovito djelovanje:

● kod bolesti mokraćnih i probavnih organa

● problemi s mjehurom, bolno mokrenje ili nesposobnost zadržavanja mokraće

● lakše spolne bolesti

● upala maternice i bijeli cvijet

● upala debelog crijeva, proljev, srdobolja

● kod povraćanja s proljevom kod dojenčadi

 

 

Korijen

Sljezov korijen može se koristiti i za takozvano „vanjsko“ liječenje. Iz fino nastruganog korijena bijelog sljeza pomiješanog s medom priprema se kaša koja služi za sazrijevanje čireva i potkožnih čireva.

Ta se kaša namaže na lanenu krpu i položi na oboljelo mjesto. Oblog se obnavlja svaka 2 do 3 sata. Kaša od korijena bijelog sljeza pomiješana s medom otklanja upalu očiju i vrlo je dobar oblog za opekotine jer smanjuje bol i liječi.

 

 

Pučka medicina

Osim već navedenih metoda liječenja, u pučkoj medicini bijeli sljez nalazi još nekoliko varijanti primjene. Tako se kod slabosti pluća, a također i kod grčeva u trbuhu, pije vino u kojem je kuhan korijen bijelog sljeza ili se jede ugrijani korijen.

Kod bolnog mokrenja stavlja se na mjehur oblog od sitno struganog korijena bijelog sljeza.

Kod prehlada i plućnih bolesti preporuča se sljedeća čajna mješavina: prirede se 3 šalice sljezova čaja hladnim načinom, nakon čega se pripremi čaj od sljedeće mješavine:

 

- 20 g sjemena aniša

- 40 g listova podbijela 

- 40 g biljke plućnjaka

 

Od te se mješavine uzmu 2 čajne žlice za l šalicu, pripremi se čaj kao oparak, procijedi se i tome se dolije hladno pripremljen i procijeđen čaj od bijelog sljeza. Pije se u gutljajima s dodatkom meda.

Čisti čaj od sljezovog sjemena služi u pučkoj medicini kao sredstvo protiv bolesti uzrokovanih kamencem ili pijeskom. Svježe zdrobljeni listovi polažu se na ubode od insekta.

Mlačni čaj od bijelog sljeza služi kao sredstvo za klistiranje kod tromosti crijeva kod djece a i kod odraslih.

 

 

Liječenje životinja

Kod otvrdnuća vimena najprije se otklanja bolest oblozima od korijena bijelog sljeza.

Domaćim životinjama oboljelim od bedrenice daje se čaj od bijelog sljeza u velikim količinama, a oblozi od sljeza omekšavaju apscese.

Konačno, životinjama se daje topli čaj od bijelog sljeza kod oboljenja crijeva, proljeva i grčeva u crijevima.

 

sljezvrste2-ll

 

Srodnik je carev cvijet ili trandovilje 

Bijelom sljezu srodna je biljka koju u narodu zovu carev cvijet, malvaroza, pitomi sljez, rdeči slez, slezovina, trandafil, trandofilj, trandovilje i vrtni slez, dok se na latinskom ta biljka zove Althaea rosea (L.)cav. 

Carev cvijet je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka s visokom i do 3 m visokom uspravnom i dlakavom stabljikom. Listovi su okrugli, srcolikog ili jajolikog oblika, nazubljeni i dlakavi. Cvjetovi su pojedinačni ili 2 do 4 u pazuhu listova promjera i do 8 cm, veoma različite boje koja se kreće od bijele do crvene.

Biljka cvate od lipnja do rujna. U Srednjoj Europi često se uzgaja te je uobičajena ukrasna biljka naročito u seljačkim vrtovima. Biljka nema posebnih zahtjeva na tlo, no najbolje uspijeva na dubokim humoznim zemljištima te na toplim, sunčanim i vjetrom zaštićenim položajima.

Ljekoviti su dijelovi biljke cvjetovi koji se sabiru za vrijeme cvatnje te se moraju pomno osušiti i čuvati na tamnom i suhom mjestu jer u protivnom brzo izgube svoju prirodnu boju.

Cvjetovi se mogu primijeniti u liječenju na isti način kao i cvjetovi ranije opisanog bijelog sljeza.

 

 

Pročitano 8218 puta