Utorak, 05 Ožujak 2013 13:33

Ljekovito bilje - skupljanje, sušenje...

Napisao 

Kao što svatko od nas kod kuće ima toplomjer, flastere, aspirine i lijekove za prvu pomoć, tako bismo trebali imati i najvažnije ljekovito bilje jer nam ono ponekad može pomoći bolje od pilula i tableta. Ovdje pročitajte kako sami možete prikupiti korisno ljekovito bilje.

Ako želite biti potpuno sigurni da je ljekovito bilje koje namjeravate koristiti ubrano na mjestu koje nije zagađeno, te da prilikom prijevoza, prerade i pakiranja nije došlo u dodir sa štetnim tvarima, koristite samo bilje koje raste u vašoj okolici ili koje ste pronašli na izletima.

 Kod kuće biste trebali imati, primjerice: bazgu, trputac, brezovo lišće, stolisnik, kamilicu, metvicu, lipov cvijet, bijeli i crni sljez, smokve, šljive... Većinu ovih zdravih biljaka i plodova možete ubrati u bilo kojem dijelu zemlje, dok smokve i slični mediteranski plodovi obično se ne uzgajaju u zagađenom okolišu, pa ih možete i kupiti.

Iako će u vrijeme dok ovo čitate još vladati kalendarska zima, upozoravamo vas da berba ljekovitog bilja za kućnu ljekarnu  počinje s jaglacem, u rano proljeće. Kako je posljednjih godina vrijeme promjenljivo, teško je reći kada će točno izrasti neko bilje, ali počnite s jaglacima kad ih ugledate, a završite s berbom trnine kada počnu jesenski mrazevi.

 

ljekovitobiljee-ll

 
Hladna soba

Nemojte se samo zaputiti u prirodu i bez reda brati ljekovito bilje jer nije svejedno kada ćete koristiti cvijet a kada list. Osim toga, morate paziti da ih ne berete u krivo vrijeme i ne sušite na pogrešan način, inače će vam trud propasti, a nećete imati nikakve koristi za zdravlje. Također, i kad bilje kupite od travara, nije svejedno gdje ćete ga spremiti i koliko ćete ga dugo koristiti, pa pročitajte ove savjete.

Najvažnije je pravilo da svaku biljku treba posebno pakirati u odgovarajuću ambalažu i čitljivo je obilježiti da ne dođe do miješanja i zabune. Sve prikupljeno, osušeno i zapakirano bilje treba složiti određenim redom u odgovarajući ormar u suhoj i mračnoj prostoriji koja se zimi ne zagrijava. Iako ljekovito bilje ne može štetiti, treba ga držati dobro zatvoreno zbog djece i štetočina. 

Svakako zabilježite vrijeme kada ste zapakirali i spremili neko ljekovito bilje jer i ono ima svoj vijek trajanja, a obično je to godinu dana. Kako sezona ljekovitog bilja traje od proljeća do jeseni, svake godine zamijenite svoje stare zalihe kad je najbolje vrijeme za branje određenog ljekovitog bilja.

 

ljekov.bilje-ll

 
Travar izvan grada

Nekoliko puta godišnje pregledajte svoju kućnu ljekarnu jer  promjena temperature, vlaga, svjetlost i neki kukci mogu vrlo brzo uništiti zalihe ljekovitog bilja. Također pazite da se u blizini prostorije s ljekovitim biljem ne nalazi otrovno bilje, primjerice neka lončanica s ukrasnim ali štetnim cvjetovima. Jednako opasno može biti ako ljekovito bilje držite u podrumu ili skladištu uz naftu i slične kemikalije neugodna mirisa.

Prije berbe određenog bilja provjerite koji su njegovi dijelovi ljekoviti. Najčešće su to cvjetovi, plodovi i sjeme, a kod nekih su ljekoviti i lišće, korijen, kora i pupoljci. Stabljike obično nemaju ljekovitih sastojaka, pa ih kod većine biljaka ne beremo niti spremamo.

Ako niste sigurni poznajete li dobro neko bilje, nemojte ga brati. Skupljajte samo jaglace, bazgu, brezovo lišće, stolisnik, kamilicu, metvicu, lipov cvijet i slično dobro poznato bilje, a drugo radije kupite. Ako ga kupujete, najbolje je naručiti bilje od nekog poznatog travara koji živi izvan većih gradova, a manje je sigurno da je bilje zdravo ako ga kupujete na tržnici. U trgovinama, a pogotovo u velikim robnim kućama, bilje je najslabije kvalitete.

 

Što treba brati

Prije berbe ili spremanja ljekovitog bilja provjerite koji su dijelovi biljaka korisni. Ovo su neki primjeri:

- Cvijet se bere kod bazge, bijelog i crnog sljeza, crvenog gloga, kadulje, kamilice, ljubice, divljeg maka, podbjela i trnine.

- Lišće se bere kod bazge, trpuca, breze, borovnice, kadulje, koprive, maslačka, masline, ribiza i oraha.

- Pupoljci se beru kod bijelog bora, breze, crne topole, trave ive, vrbe i sličnih biljaka.

- Cijela biljka u vrijeme cvatnje bere se kod bosiljka, zlatnice, gospine trave, kilavice, stolisnika, preslice i trave ive.

- Plodovi se beru kod anisa, kima, komorača, korijandra, borovice, borovnice, brusnice, jagode, drenka, gloga, kupine, maline i trnine.

- Peteljke se beru kod trešnje i višnje.

- Sjemenke se uzimaju kod bundeve, krastavaca, lana, paprike, dinje i dunje.

- Osušeno korijenje koristi se kod sljeza, slatkog korijena, iđirota, srčanika, maslačka, gaveza, jaglaca i odoljena.

- Kora se koristi kod bazge, hrasta, duda, breze i vrbe.

- Kukuruzna «brada» ili «svila» se skida kad je plod još mliječan.

- Osušena divlja jabuka, divlja kruška, gloginje, drenak i šipak koriste se samo ako je sigurno da plodovi nisu zagađeni.

 

Kako skupljati ljekovito bilje

- Ljekovito bilje bere se samo po lijepom i suhom vremenu, a nikako po rosi, kiši ili neposredno nakon njih, jer treba čekati da se bilje oslobodi suvišne vlage.

- Najbolje je brati po jednu vrstu bilja u jednom danu, a ne miješati razno bilje u vrećici, u torbi ili kod spremanja i sušenja.

- Cvijet se obično bere bez peteljke. Da biste dobili četvrt kilograma osušenog bilja, treba ubrati između jednog i četiri kilograma svježeg cvijeta, ovisno o biljci.

- List se bere kada je potpuno razvijen i kad ima svoju karakterističnu boju. Za četvrt kilograma suhog lišća potrebno je ubrati između tri četvrtine i četiri kilograma svježeg lišća, ovisno o biljci.

- Plod se bere samo kad je potpuno zreo, ali ne smije biti nimalo truo, nagrižen ni natučen. Za kilogram osušenog ploda potrebno je 2 do 2,5 kg svježih plodova.

- Sjeme se bere kad je zrelo. Za kilogram suhog zrna potrebno je 1,5 do 3 kg svježe ubranog sjemena.

- Pupoljci se beru u rano proljeće, kada su otvoreni.

- Kora se skida s mladih grana i stabala u proljeće, kada ima najviše sokova. Za kilogram suhe kore potrebno je 2 do 4 kg sirove kore.

- Korijen, lukovice, gomolji i drugi podzemni dijelovi biljaka vade se po suhom i lijepom vremenu. Trebaju se dobro očistiti, oprati i isjeći na male komade radi bržeg sušenja. Za kilogram osušenog korijena ili podanka potrebno je 2,5 do 5 kg svježih podanaka ili korijenja.

 

Sušenje

Pupoljci, cvijeće i lišće suše se na propuhu i u sjeni, a nikada na suncu. Korijen, plodove, podanke i koru je najbolje sušiti u sušarama gdje se može određivati temperatura. Plodovi i sjeme suše se na temperaturi od 35 do 40 stupnjeva, korijen i podanci na 50 stupnjeva, a kora na 70 do 100 stupnjeva Celzija, ovisno o svakoj kori posebno.

 

Spremanje

Osušeno bilje sprema se u platnene ili papirnate višeslojne vrećice, kartonske kutije ili drvene posude i ormariće. Ljekovito bilje nikada nemojte nositi niti čuvati u plastičnoj ili drugoj ambalaži od umjetnih materijala.

 

 

Pročitano 5630 puta