Četvrtak, 12 Srpanj 2012 17:31

Šparoga i orah

Napisao 

 

Iako u javnosti nisu poznati po svojoj ljekovitosti nego kao hrana, šparoga i orah imaju mnoga iscjeljujuća svojstva. Kod nas ih se lako može pronaći, pa ovdje pročitajte kako se pripremaju i kod kojih bolesti pomažu.

 

sparoga-ll

Šparoga

Latinski naziv: «asparagus officinalis»

Narodni nazivi: beluš, kalenac, kuka, pitomi šparglin, sparga, špargelj, šparglin i šparog ­vilina meda.

Iako šparoga ima mnoga ljekovita svojstva, kod nas je ljudi najčešće poznaju kao kulinarsku poslasticu. No ova je biljka bila poznata u Kini prije 3.000 godina pod imenom «Tien man Tung» kao lijek za suhi kašalj i jačanje pluća, za liječenje oteklina i čireva, te za ublaživanje vrućine i bolova u nogama.

Otac medicine Hipokrat upotrebljavao je šparogu protiv bolova u kukovima, a njezin podanak protiv žutice. U Europi je ova biljka postala opće prihvaćena tek u posljednje vrijeme, iako su je znalci oduvijek koristili kao hranu i lijek.

Šparoge rastu u povrtnjacima i slobodno u prirodi kao poludivlja trajna biljka, s kratkim drvenastim i jako razvijenim podankom. Iz njega u proljeće izrastu poput prsta debeli izdanci bijele boje koji na danjem svjetlu odmah postanu zeleni. Izdanci se režu 20 do 25 cm ispod površine zemlje i koriste se kao povrće. Izdanci šparoge su slatkasta mirisa i okusa, a podanak je također slatkast do trpak.

Biljka se naći na stjenovitim i šljunčanim riječnim obalama, te među kamenjem, naročito u područjima uz obalu mora. U šparogi ima eteričnog ulja i kiselina, a u mladim izdancima ima vitamina A, B i E, željeza i kalcija. Nakon uzimanja šparoge mokraća ima karakterističan jak miris, ali zbog toga ne treba brinuti, to je znak da se iz tijela odvode nakupljene otrovne tvari.

U narodnoj medicini i nekim starim priručnicima govori se da češće uzimanje šparoge uzrokuje krv u mokraći pa čak i šećernu bolest, ali za to ne postoje kliničke potvrde. No treba znati da i najbolje ljekovite biljke treba uzimati oprezno i umjereno, jer kod pretjerane upotrebe one mogu izazvati štetne posljedice, baš kao i najbolji lijekovi. Također, osobe koje su previše osjetljivi na šparogu, mogu dobiti kožni osip, a to će najčešće primijetiti već pri mirisanju biljke.

Općenito, uzimanje šparoga potiče rad bubrega i pojačava izlučivanje vode iz tijela, a ona je i odlična dijetna hrana za še­ćerne bolesnike, te za osobe koje se oporavljaju nakon bo­lesti, jer pobuđuje apetit.

Šparoga ima svojstvo da lagano otvara, jer neprobavljiva duga celulozna vlakna šparoge povećavaju (kao balast) količinu stolice i na taj način «otvaraju» debelo crijevo. Sva ova ljekovita svojstva pripisuju se svježim šparogama, a one biljke koje se prodaju zapakirane ili pomalo ocvale, gube svoju ljekovitost.

 

sparog-ll

Želudac

Za sprečavanje povraćanje i umirenje želuca tri puta na dan uzima se 1/2 do 1 g sjemena šparoge u prahu.

 

Stolica

Za ljude koji imaju tvrdu stolicu preporučuje se uzimanje podanka šparoge jer on otvara. 

 

Za mokrenje

Za pospješivanje izlučivanja mokraće treba u jednakim dijelovima pomiješati podanak šparoge, komorač, celer i peršin. Od te mješavine uzme se jedna čajna žlica i prelije se jednom šalicom vrele vode, te ostavi stajati poklopljeno desetak minuta. Dnevno se pije 1 do 2 šalice čaja, u gutljajima i nezaslađeno.

 

Za srce

U 3/4 litre hladne vode stavi se 60 g šparoga i ostavi močiti 8 sati. Nakon tog vremena u 1/4 litre mlačne vode stave se dvije čajne žlice meda, pa se oba pripravka pomiješaju. Od ovakvog napitka treba svaki sat uzimati po jednu veliku žlicu.

 

Jetra i bubrezi

Podanak šparoge kuhan u vodi ili vinu pospješuje rad jetre, odstranjuje žuticu, te čisti bubrege i mjehur.

 

Zubi

Ako se podanak šparoge kuha u vinu i nakon toga topao drži u ustima, to umiruje zubobolju.

 

 

juglens-ll

Orah

Latinski naziv: «juglans regia»

Narodni naziv: bijeli orah, laški oreh, ora, orak, oreh, orih i orjev.

Nema čovjeka koji ne zna kako izgleda orah pa ga ne treba posebno opisivati, ali podsjetimo da on cvate u svibnju prije no što se pojave listovi, a plodovi sazrijevaju u rujnu.

Ljekoviti dijelovi biljke su listovi koji se sabiru u lipnju, te se brzo osuše kako bi i nakon sušenja zadržali zelenu boju i na taj način ostali ljekoviti. Plodovi koji još nisu zreli sabiru se u lipnju i srpnju da bi se napravila rakija koja jača želudac.

Čaj od listova oraha koristi se kao kupelj za opće jačanje organizma i živaca, a oblozi kod otečenih žlijezdi, bolesti, gnojenja i oteklina kostiju, krvarenja zuba, bolesti zubnog mesa i kod stanja opće slabosti.

Starim narodima plod oraha bio je najpoznatije i potpuno neškodljivo sredstvo za bojenje kose, a i danas se njegovi sastojci koriste u mješavinama i receptima travara i narodne medicine. Također, pronađeni su mnogi stari recepti koji pokazuju da su lišće i plod oraha bili među ljekovitim biljem koje se u narodu najčešće koristilo.

 

orahh-ll

Koža

Vrlo dobri rezultati pokazuju se kod bubuljica, krasta na glavi, lišaja na bradi, mliječnih krastica, gnojnih osipa te kod prekomjernog znojenja nogu i bijelog cvijeta.

 

Šećer i žutica

Pet velikih žlica usitnjenih i osušenih listova moče se 24 sata u jednoj litri bijelog vina. Nakon toga se napitak procijedi i pije po jedna mala čašica vina ujutro natašte i uvečer prije spavanja.

 

Za rane

Svježi listovi polažu se na gnojne rane jer ublažavaju upalu, a liječe i crveni vjetar.

 

Upale

Gnojne upale na prstima ruku i nogu namaču se u čaju od orahovih listova.

 

Grlo i oči

Za bolesti krajnika, grla i ždrijela treba 100 g svježih listova oraha preliti litrom vrele vode i ostavi stajati desetak minuta, a zatim se tom tekućinom češće «grglja». Isti se pripravak upotrebljava kao oblog preko očiju kod upaljenih ili inače osjetljivih očiju.

 

Ispadanje kose

Listove oraha treba staviti u hladnu vodu i kad zavrije maknuti s vatre i ostaviti da stoji poklopljeno. Procijediti i tekućinu koristiti za masiranje kože na glavi kod ispadanja kose. Ova se tekućina može nakapati na kožu nakon uboda insekta.

Ako se zeleno usplođe orahovih plodova stavi u 1/2 litre vina i 1/2 litre maslinova ulja, dobije se sredstvo za masiranje glave koje se može upotrebljavati čitavu godinu kod ispadanja kose i prhuti.

 

Otvaranje

Čaj od orahovog lišća preporučuje se ženama u drugom stanju koje pate od začepljenosti.

 

Iščašenje

Iz vode u kojoj se kuhalo zeleno usplođe orahovih plodova s jednakom koli­činom hrastove kore, izdanaka smreke i plodova borovice pripremaju se oblozi kod iščašenja ili zgnječenja, ali kod upotrebe tih obloga ne smiju postojati upale.

 

Rakija

Zeleni se orasi uberu krajem lipnja ili najkasnije početkom srpnja, operu se hladnom vodom, osuše, narežu na tanke ploške i stave u bocu. Zatim se doda malo đumbira, klinčića ili ci­meta i sve se prelije jakom rakijom. Na litru rakije stavi se 20 do 25 nezre­lih oraha, te po 1/2 g đumbira i cimeta ili 1 g klinčića.

Boca se dobro začepi i ostavi se mjesec dana na suncu ili u blizini topline. Nakon tog vremena se boca otvori i u nju se doda 1/4 litre šećerne vode. Šećerna voda se priprema tako da se šećer otopi u vodi koja se jednom prokuha i ohladi, te se nakon toga ohlađena ulije u bocu. Šećer se stavlja po volji.

Ova mješavina opet se stavi dobro začepljena na sunce ili uz izvor topline 3 do 4 tjedna, nakon čega se procijedi i može se koristiti. Ovakav napitak je djelotvornija što dulje stoji. Orahova rakija smatra se u narodnoj medicini kao sredstvo za sve vrste želučanih teškoća.

 

Za životinje

Zeleno usplođe orahovog ploda daje se govedu i ovcama u krmi ili izravno kod proljeva, rastvaranje mokraće, crijevnih nametnika, nadimanja, probavnih teškoća i kolika. Skuhano zeleno usplođe orahovog ploda služi kao oblog za rane, kod svih vrsta čireva i otečenih zglobova.

Pročitano 2569 puta