Stolisnik

Stolisnik, ljekoviti korov

 

Ova biljka zaslužuje slavu barem koliko i kamilica, upravo zbog brojnih i važnih ljekovitih svojstava. Možda vas podsjeća na korov, ali stolisnik često može zamijeniti skupe lijekove u slučajevima želučanih i krvnih smetnji, raznih vrsta krvarenja, slabosti organizma itd.

achileamillefolium-ll

Latinski naziv stolisnika je achillea millefolium. Narodni nazivi pokazuju koliko je poznat i raširen u našim krajevima: ajdučica, ajdučka trava, arman, hajdučica, kačak, kunica, mezinec, ravan, sporiš, stolistak…

Iz svijetlosmeđeg, puzavog i trajnog podanka potjeraju u proljeće najprije kovrčavi i široki prizemni listovi složeni u obliku rozete, a zatim istjera i uspravna stabljika. Stabljika je na presjeku cilindrična, glatka, unutra srčikasta, gola ili proviđena sitnim dlačicama, što ovisi o visin­skom položaju staništa. Visina stabljike kreće se od 30 do 80 cm, a listovi koji izrastu na stabljici u početku su svjetlije a kasnije tamnozelene boje. Stabljika je inače nerazgranjena, uspravna, nosi listove s kratkom peteljkom, listovi su sitno perasti a perca listova završavaju sićušnim bodljikavim vrhovima. Bijeli ili ružičastobijeli cvjetovi skupljeni su u cvat na vrhu stab­ljike. Plodići su duguljasti i srebrnosive boje.

Listovi i cvjetovi imaju fini aromatični miris, dok im je okus trpak. Stolisnik cvate od početka lipnja pa do prvih mrazova u kasnu jesen.

stol-ll

Otporan

Stolisnik je raširen po čitavoj Evropi sve do dalekog sjevera. Raste pojedinačno ili često u velikom mnoštvu na livadama i pašnjacima, na sunča­nim čistinama uz putove i rubove polja kao običan i vrlo čest korov. Stolisnik je u svojim zahtjevima veoma skromna biljka, a otporan je na vrućinu, sušu i hladnoću.

Za vrijeme cvatnje sabiru se cvjetovi s kratkom petelj­kom i čitava biljka najviše do 30 cm duljine. Ukoliko bi se pri sabiranju čitava biljka prirezivala sasvim do zemlje, dobila bi se odrvenjela droga s premalim sadržajem cvjetova i listova u odnosu na čitavu količinu osušene droge. Tako sabrana droga vrlo je slabe kvalitete. Cvjetovi i čitava biljka sabrani nakon što je cvatnja završena, daju tamni i pre­zreli izgled osušenoj biljci pa se takva ne može upotrijebiti u ljekovite svrhe.

Stolisnik sadrži eterično koje je sadržano i u kamilici. Istraživanja su pokazala da ulje stolisnika djeluje na sprečavanje razvoja klica. To eterično ulje sadržano je znatno više u cvjetovima nego u listovima. Od ostalih ljekovitih i djelotvornih tvari stolisnik sadrži razne kiseline, inulin, bjelančevine, soli…

stolisnik-ll

Kao kamilica

Novija su istraživanja pokazala da je u kloro­filu stolisnika sadržan sastavni dio nalik vitaminu A, kao i vitamin C. To neobično bogatstvo ljekovitim i djelotvornim tvarima također objašnjava tako jedinstvenu ljekovitost te biljke.

Rijetko koja ljekovita biljka, osim kamilice, uje­dinjuje u sebi tako mnoge i tako djelotvorne ljekovite snage kao stolisnik.­

Zbog visokog sadržaja gorkih tvari i eteričnog ulja stolisnik se u prvom redu ubraja u gorke droge. Stoga je ljekovito djelovanje stolisnika naročito djelotvorno kod raznih oboljenja crijeva i želuca, bilo za otklanjanje pomanj­kanja apetita, otklanjanje nadutosti, kod grčeva u crijevima i želucu ili za liječenje upala: upale debelog crijeva ili upale želuca.

Čaj od stolisnika povećava aktivnost crijevnih žlijezda, otklanja pojave vrenja, začepljenost, smetnje u jetri i žučne grčeve. Zahvaljujući znatnom sadržaju kalija pobuđuje uredan rad bubrega, jer izaziva, potpuno bez nadražaja, pojačano izlučivanje mokraće. Svi ti povoljni utjecaji na cjelokupan probavni trakt te oživljavajući porast povratnog toka venozne krvi srcu, olakšavaju i pospje­šuju krvotok, a time ponovo dolazi do poboljšanja rada srca.

redachilea-ll

Sok

Redovno uživanje svježeg soka stolisnika otklanja probadanja koja uzrokuje deformacija srčanog mišića.

Velika ljekovitost svježeg soka stolisnika, koji se mora piti sasvim svjež i ne smije prijeći u stanje vrenja, objašnjava se naročitim sadržajem klo­rofila, koji potiče organe za stvaranje krvi, čime se čitav organizam jača i snaži, te se povećava otpornost i znatno smanjuje sklonost prema raznim bolestima.

Djelovanje stolisnika na poboljšanje i čišćenje krvi pomaže da se brzo smanje teškoće uslijed gihta i reumatizma ako bolesnik slijedi i sve ostale upute liječnika. Njegovo djelovanje je povoljno i u liječenju šećerne bolesti, naročito u početnom stadiju.

Daljnje je područje ljekovitosti stolisnika kod raznih vrsta unutarnjih krva­renja - kod krvavog kašlja, krvi u pljuvački, krvarenja hemoroida, krvarenja iz debelog crijeva te krvarenja iz nosa i bubrega, a liječi se i preslaba men­struacija, odnosno, prekomjerno krvarenje. Ova se suprotnost objašnjava činjenicom što stolisnik ima sve uvjete da sva ta krvarenja smiruje.

Kod navale krvi u glavu ili kod vrtoglavice, zdrobe se sasvim svježe ubrani listovi i cvjetovi između palca i kažiprsta, stave neposredno pod nos, još jednom se satru i stave u nos. To u pravilu prouzrokuje krvarenje iz nosa, što donosi olakšanje kako kod navale krvi, tako i kod osjećaja vrtoglavice.

Uvarak

Uvarak od stolisnika veoma je uspješan u liječenju rana i svakovrsnih čireva. Na žalost je taj dobar stari kućni lijek uglavnom pao u zaborav i ustu­pio mjesto modernim kemijskim sredstvima za liječenje rana.

Ljekovito djelovanje stolisnika:

 • koristi se bilo u obliku kupelji ili obloga za ispucale ruke i prsne bradavice majki koje doje.
 • pomaže u liječenju ljuskavog osipa na koži. Uz kupelji i obloge moraju se kod pojave ovog problema poduzeti i kure za čišćenje krvi.
 • nervoznim osobama preporuča se češće pranje čitavog tijela rashlađenim opar­kom od stolisnika i to ujutro i uvečer, jer ta pranja djeluju na jačanje. Tople kupelji od stolisnika s dodatkom kamilice ubla­žuju općenito nervne bolove.
 • kao sredstvo protiv hunjavice: mlačni čajni uvarak u čestim se navratima usrkava u nos.
 • uvarak od stolisnika se pije kao lijek protiv malarije i to dnevno najmanje 1 litru.
 • osobe koje dugo leže zbog bolesti te također slabunjavu djecu treba jednom dnevno kupati u toplom uvarku od stolisnika.
Čaj od stolisnika

Najbolje je preliti 1 do 2 čajne žlice stolisnika vrućom vodom, ostaviti 5 minuta da odstoji i procijediti. Dnevno se piju 2 do 4 šalice, pomalo tijekom cijelog dana. Pri upotrebi čaja za liječenje svih vrsti želučanih i crijevnih smetnji, čaj ne smije biti zaslađen.

Čaj za žene

Kod bijelog cvijeta pokazuje stolisnik veoma dobre uspjehe, bilo da se pije čaj od te biljke ili pak mlačan čajni oparak koji se koristi kao sredstvo za ispiranje. Stoga se ženama najtoplije preporučuje ova ljekovita biljka.

Čaj pripremite od mješavine sljedećih biljaka:

 • 100 g stolisnika
 • 25 g podanka iđirota
 • 75 g cvjetova kamilice
 • 50 g korijena maslačka

Dvije pune čajne žlice te mješavine uzmu se za 2 šalice čajnog oparka, a pije se dnevno nezaslađeno toplo ili mlačno.

Čaj za mokraćne organe

Nabrajanje ljekovitog učinka stolisnika na unutarnje organe ne može se zaključiti, a da se prije toga ova toliko izvanredno ljekovita biljka najtoplije ne preporuči kod raznih oboljenja mokraćnih organa: kod upale mjehura, slabog mjehura i noćnog mokrenja.

Kao čaj za mokraćne organe preporuča se sljedeća mješavina:

 • 100 g stolisnika
 • 30 g cvijeta brđanke

Od ove se čajne mješavine uzima 1 čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka, a pije se toplo i nezaslađeno 1 sat prije spavanja.

Čaj za dišne organe

I kod oboljenja organa za disanje, primjerice kašlja, bronhitisa, gripoznih pojava, odlično djeluje topli čaj od stolisnika s dodatkom meda, a priprema se od mješavine sljedećih biljaka:

 • 100 g biljke stolisnika
 • 50 g biljke plućnjaka
 • 50 g listova trpuca
 • 25 g korijena bijelog sljeza
 • 25 g kadulje

Uzima se 1 čajna žlica za 1 šalicu čajnog oparka, a piju se tople 3 do 4 šalice dnevno u gutljajima. U svaku šalicu čaja umiješa se 1 puna čajna žlica meda, ali čaj ne smije biti vruć, nego topao.

Primjena u liječenju životinja

U veterinarskoj medicini daje se stolisnik s dobrim uspjehom u obliku čajnog oparka govedu, konjima i ovcama kod na­dama i grčeva. Mladim odojcima s bolesnim crijevima odlično pomaže topli čajni oparak od stolisnika u najkraćem vremenu, a i uzgoj je upravo u prvim mjesecima uspješniji ako se taj kućni lijek više upotrebljava.

Stolisnika nije nikada dovoljno na livadama i pašnjacima, jer je on jedan od najzdravijih stočnih krmiva.

Alergija na biljku

Katkada pijenje čaja od stolisnika može uzrokovati kožna oboljenja. Kod nekih osoba dovoljan je samo doticaj s biljkom da nastane mjehurasti kožni osip ili upala kože.

Ove pojave koje se smatraju alergijskim reakcijama mogu izazvati i druge biljke, među ostalim i dodir s jaglacem ili različitim tra­vama. Te kožne upale izazivaju uglavnom starije biljke neposredno poslije pune cvatnje.

Zbog toga bi osobe osjetljive kože trebale izbjegavati stolisnik, odnosno upotrebljavati samo sasvim mlade, tek rascvjetane biljke, a kuru stolisnikom započeti u najmanjim količinama: za 2 šalice čajnog oparka valja uzeti oko 1 naprstak sitno izrezane droge te postepeno povećavati količinu čaja do nor­malne količine.

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 26 Rujan 2013 23:41

5 komentari

 • my website

  Poslo/la my website

  Nedjelja, 11 Kolovoz 2013 13:53

  Many students will only go ahead and take minimum requirements each
  semester my website they are in fact setting up a killing about the internet.

 • Teds Woodworking Review

  Poslo/la Teds Woodworking Review

  Četvrtak, 08 Kolovoz 2013 22:41

  Somebody essentially assist to make critically articles I would state.

  This is the very first time I frequented your website page
  and so far? I amazed with the analysis you made to make
  this actual put up extraordinary. Excellent process!

 • reverse phone

  Poslo/la reverse phone

  Ponedjeljak, 05 Kolovoz 2013 01:06

  hi, I’ve been ranking high for “without charge
  justin bieber stuff”.

 • Microsoft Office Word

  Poslo/la Microsoft Office Word

  Nedjelja, 04 Kolovoz 2013 02:46

  Hmm it seems like your blog ate my first comment (it
  was super long) so I guess I''ll just sum it up what I had written and say, I''m
  thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I''m still new to everything. Do you have any recommendations for first-time blog writers? I''d definitely appreciate it.

 • not fake

  Poslo/la not fake

  Nedjelja, 28 Srpanj 2013 01:53

  If you will find stickers on the windows obscuring
  these numbers think about accepting the validity with this
  vehicle not fake when in a fiscal emergency, you are short
  of income- usually do not worry because there is really a system through the help of which
  you''ll be able to sail smoothly over the crisis.

Molim prijavite se ako želite komentarati

Više u ovoj kategoriji:

ines m

ankicarkl

 bespl

Dežurni telefon

Ako se niste odlučili niti za jednog od ponuđenih alternativaca ili trebate pomoć u neko drugo vrijeme, pogledajte popis svih dežurnih alternativaca

Dežurni alternativci...

Wallpaper

Preuzmite besplatnu sliku za vašu radnu pozadinu...

Preuzimanje pozadine

Go to top